Abonneren op feed NCSC Nieuws
Nieuwsberichten van het NCSC
Bijgewerkt: 44 min 23 sec geleden

Wees alert op manipulatie van DNS-instellingen

do, 01/24/2019 - 08:03
Kwaadwillenden hebben in diverse landen manipulatie van DNS-instellingen uitgevoerd, zogenoemde DNS-hijacking. Als een kwaadwillende DNS-instellingen van uw organisatie kan wijzigen, kan deze inkomend netwerkverkeer van uw organisatie tijdelijk omleiden en inzien. Het NCSC adviseert om u te beschermen tegen ongeautoriseerde wijzigingen van uw DNS-instellingen volgens de checklist in dit bericht.
Categorieën: Nieuws

Uitfasering workarounds DNS-servers mogelijk gevolgen voor domeinen

di, 01/15/2019 - 05:03
Vanaf 1 februari 2019 wordt een belangrijke wijziging in DNS-software (Domain Name Service) uitgevoerd. Deze wijziging kan van invloed zijn op de beschikbaarheid van domeinen wereldwijd. Het gaat om de ‘extension mechanisms’ die aan DNS-servers zijn toegevoegd. Het NCSC en SIDN adviseren organisaties om hun DNS-servers zo snel mogelijk te testen op compliancy met EDNS versie 0 (EDNS0).
Categorieën: Nieuws

NCSC subsidieert ontwikkeling van RPKI-software voor veilige routering internetverkeer

ma, 01/07/2019 - 06:20
Eind 2018 heeft het NCSC een subsidie verleend aan de stichting NLnet Labs om de ontwikkeling van RPKI-software te stimuleren. Resource Public Key Infrastructure (RPKI) is een set standaarden waarmee netwerkoperators de routering van internetverkeer kunnen beveiligen. Het NCSC ziet de potentie van RPKI om de betrouwbaarheid van routering te verhogen. De adoptie van RPKI kan helpen bij het tegengaan van menselijke fouten en bij het detecteren van en beschermen tegen gelekte of gemanipuleerde routeringsinformatie.
Categorieën: Nieuws

Samenwerking in Rotterdamse haven boekt goede resultaten in 2018

ma, 12/17/2018 - 08:56
Hoe maak je de Rotterdamse haven digitaal weerbaar? Als onderdeel van het Port Cyber Resilience Programma stond het NCSC, samen met andere partners, het programma FERM ook in 2018 bij om de cyberweerbaarheid in het havengebied verder te vergroten. Met succes. Op maandag 17 december blikten de samenwerkingspartners Havenbedrijf Rotterdam en NCSC terug op de behaalde successen in 2018 en vooruit naar de uitdagingen in 2019.
Categorieën: Nieuws

2,4 miljoen euro voor vijf cybersecurity-onderzoeksprojecten

ma, 11/19/2018 - 05:11
Het NCSC heeft, samen met NWO en het Amerikaanse Department of Homeland Security (DHS), 2,4 miljoen euro toegekend aan vijf Amerikaans-Nederlandse onderzoeksteams op het gebied van cybersecurity. De vijf projecten komen uit de call ‘Joint U.S. - Netherlands Cyber Security Research Programme’ die in mei 2017 is opengesteld. Deze call maakt samenwerking mogelijk tussen onderzoekers werkzaam in Nederland en de VS op het gebied van cybersecurity.
Categorieën: Nieuws

Wet beveiliging netwerk- en informatiesystemen per 9 november van kracht

vr, 11/09/2018 - 00:40
Vanaf vandaag moeten aanbieders van essentiële diensten (AED’s) en digitale dienstverleners (DSP’s) aan de Wet beveiliging netwerk- en informatiesystemen (Wbni) voldoen. De Wbni is erop gericht de digitale weerbaarheid van Nederland te vergroten, de gevolgen van cyberincidenten te beperken en zo maatschappelijke ontwrichting te voorkomen. Binnen de wet fungeert het NCSC als het Computer Incident Response Team (CSIRT) voor AED’s en als nationaal contactpunt voor EU-lidstaten. De Wet gegevensverwerking en meldplicht cybersecurity (Wgmc) is in de Wbni opgenomen.
Categorieën: Nieuws